Ze względu na stosunkowo wysokie wymagania cieplne nasiona soi wysiewa się do gleby o ustabilizowanej temperaturze ok. 10°C, co w naszych warunkach przypada od połowy kwietnia do początku maja (na północy do połowy maja). Zbyt wczesny siew, po którym następuje wilgotna i chłodna pogoda, może prowadzić do poważnych uszkodzeń wschodów i intensywnego wzrostu chwastów. Ponadto bakterie Rhizobium zginą, jeśli w krótkim czasie po wprowadzeniu do gleby nie mogą wniknąć do młodych korzeni soi.
Zbyt wczesny siew, a następnie wilgotne i chłodne dni mogą doprowadzić do poważnego uszkodzenia korzeni. Zbyt późny siew również jest niekorzystny. Szczególnie w północnej części kraju należy zadbać o to, żeby siew zakończyć do połowy maja. W przeciwnym razie zbiory mogą się przesunąć za połowę października.
Warto wykorzystać ciepłe dni kwietnia, po których soja szybko wzejdzie. Siewki tolerują chłody, a gdy tylko rozwiną się pierwsze liście, nawet przymrozki do -7°C. W przeciwieństwie do innych roślin późnego siewu, np. kukurydzy i buraka cukrowego, soja może szybko zrekompensować zamarznięte liście nowymi pędami bocznymi.