O głębokości umieszczania nasion soi w glebie nie może decydować przypadek. Ten parametr ustala się indywidualnie na każdym polu, biorąc pod uwagę kilka czynników środowiskowych:
* 2 cm – przy wczesnym siewie, na glebach ciężkich lub zimnych;
* 3-4 cm – w zalecanym terminie na glebach lekkich, ciepłych lub suchych;
* 4-5 cm – przy stosowaniu herbicydów doglebowych lub zagrożeniu żerowania ptaków (gołębie, krukowate).
Do siewu nadal powszechnie używa się siewników zbożowych, które się sprawdzają, jeśli pozwalają utrzymać zadane parametry pracy. Jednak systematycznie rośnie wykorzystanie siewników punktowych. Ich przewaga nad siewnikami zbożowymi wynika z większych możliwości regulacji dozowania, rozmieszczenia i głębokości siewu. Ponadto rolki toczące się za redlicami wysiewającymi dociskają nasiona do dna bruzdy siewnej, co sprzyja lepszemu podsiąkaniu wody. Jest to ważne przy przesuszeniu gleby, żeby zapewnić nasionom wodę do kiełkowania. Warto pamiętać, że siewniki punktowe powodują najmniej uszkodzeń mechanicznych nasion. Prędkość robocza podczas siewu nie powinna przekraczać 6 km/h, aby uniknąć przepustów. W ostatnich latach w Polsce rośnie znaczenie uprawy pasowej (strip-till) w uprawie soi, najpowszechniej stosowanej w uprawie tego gatunku w skali świata.