Kukurydza

Coditime

Krzysztof Piłat

Drukuj Zapytaj

SUPERPLON ZAWSZE NA CZAS!

Charakterystyka
Typ mieszańcadwuliniowy
Przydatność na gleby lekkie
Wigor początkowy
Odporność na wyleganie
Tolerancja na okresowe niedobory wody
Stay green
Dry down
Plon ziarna w grupie wczesności
Plon świeżej masy
Plon suchej masy
Strawność całych roślin
Zawartość skrobii
Gęstość wysiewu
Dobre stanowiskaK 95, Z 95
Słabe stanowiskaK 85, Z 85
Morfologia
wysokość roślin
Wysokość osadzenia kolby148 cm
Ilość rzędów/kolba16-18
Ilość ziaren/rząd40-42
Widok 360

NOWA JAKOŚĆ KUKURYDZY W ŻYWIENIU DROBIU!

Wysoka zawartość skrobi, znaczna ilość tłuszczu surowego oraz mała zawartość włókna surowego powodują, że ziarno kukurydzy ma najwyższą wartość energetyczną spośród wszystkich zbóż uprawianych w naszym kraju. Dodatkowo ziarno to charakteryzuje się bardzo wysoką strawnością i brakiem związków antyżywieniowych.

W Pracowni Żywienia Zwierząt UTP w Bydgoszczy przeprowadzone zostało doświadczenie żywieniowe z wykorzystaniem ziarna kukurydzy odmiany CODITIME w żywieniu kurcząt rzeźnych ROSS 308. Po 42-dniowym teście żywieniowym brojlery żywione mieszanką pełnoporcjową wyprodukowaną na bazie ziarna kukurydzy odmiany CODITIME miały o 324 g (14,2%) wyższą masę ciała niż kurczęta z grupy kontrolnej.

Kurczęta żywione mieszanką z kukurydzą CODITIME na 1 k g przyrostu masy ciała spożywały o 0 ,14 g ( 8%) paszy mniej niż brojlery kontrolne. Przeprowadzona dysekcja pokazała, że kurczęta żywione mieszanką pełnoporcjową, w skład której wchodziła kukurydza odmiany CODITIME, miały większe mięśnie piersiowe i nóg, a mniej tłuszczu sadełkowego niż kurczęta żywione mieszanką z inną odmianą kukurydzy.

 

 

Opinie

Galeria

Prezentowane opisy odmian i zalecenia uprawowe zostały sporządzone na podstawie starannie zweryfikowanych wyników i według naszej najlepszej wiedzy. Dane pochodzą z urzędowych wyników badań oraz doświadczeń własnych. Pomimo tego nie możemy zagwarantować ich powtarzalności w każdych warunkach w praktyce rolniczej. Służą one wyłącznie jako pomoc w podjęciu Państwa decyzji o wyborze odmiany.