soja igp

Stanowisko musi posiadać odpowiedni odczyn

Pod uprawę soi należy przeznaczać pola, gdzie odczyn gleby mieści się w zakresie pH 6,0-7,2. Jest to podstawowy czynnik sprzyjający rozwojowi bakterii symbiotycznych. Ich współżycie z roślinami bobowatymi, do których należy soja, może owocować dostarczeniem roślinom nawet ponad 200 kg N/ha. Jest to klucz do obniżenia kosztów uprawy, gdyż bakterie pozwalają pominąć nawożenie azotem. Niestety, w kwaśnej glebie bakterie się nie rozwijają. Drugim warunkiem do dobrego rozwoju bakterii jest odpowiednie przewietrzenie gleby. W stanowiskach podmokłych, zlewnych, zwięzłych i podatnych na zaskorupienie, wnikanie powierza atmosferycznego do gleby jest ograniczone. Dlatego w takich warunkach bakterie żyjące w brodawkach na korzeniach nie mają możliwości wychwytywania wolnego azotu z powietrza.